Volvo EX90

Ambitie

Volvo is ambitieus. De EX90 is niet alleen het nieuwe topmodel, het moet ook de eerste van een geheel nieuwe generatie elektrische auto's van Volvo worden. Daarom heeft de fabrikant een nieuw platform ontwikkeld dat ruimte biedt aan een nieuwe aandrijflijn en waarbij software een prominente rol speelt. Kan de EX90 de ambities van Volvo waarmaken?

Autotest | Volvo EX90 Ambitie

De EX90 is de 1e van een nieuwe generatie elektrische auto's van Volvo. De vernieuwing zit in de zelfrijdende functies, bi-directioneel laden, sublieme prestaties en uitmuntend comfort.

Plus

  • extreem stil en comfortabel, maar ook dynamisch en snel
  • laag verbruik, groot bereik
  • zeer veilig

Min

  • diverse elektronische storingen tijdens testrit
  • achterklep opent niet hoog genoeg
  • Android Automotive geeft zorgen over privacy

Conclusie

Volvo belooft nogal wat met de EX90: het zou de eerste van een nieuwe generatie elektrische auto's zijn die verder gaat met comfort, dynamiek, veiligheid en gebruiksgemak. Die ambities worden grotendeels waargemaakt. Grotendeels, want tijdens de testrit bleken diverse functies nog niet beschikbaar (lidar, bi-directioneel laden) of niet goed te werken (ver- en ontgrendelen met de mobiele telefoon). Echter, omdat de EX90 een software gestuurde auto is, is dit in de toekomst eenvoudig te verbeteren. Bovendien kan dankzij deze opzet later zelfs functionaliteit worden toegevoegd.

Het nieuwe platform biedt ruimte aan een accu met een grote capaciteit en zeven zitplaatsen plus een bruikbare bagageruimte. De nieuwe elektromotoren hebben zoveel vermogen, dat de EX90 Twin Engine menig sportwagen doet verbleken.

Soortgelijke auto's van de concurrentie voelen vaak groot en statig. Het geavanceerde onderstel maakt de EX90 minstens zo comfortabel, maar is relatief lichtvoetig. Daarom is de EX90 desgewenst ook heel dynamisch. De combinatie van rust en sportiviteit, verbruik en actieradius, ergonomie en veiligheid maakt de EX90 tot de eerste van een nieuwe generatie elektrische auto's van Volvo. Missie geslaagd!